Sáfrány Fűszer

  A sáfrány egyike
az egyik legdrágább fűszereknek a világon, és nem csak az ára miatt, hanem az
íze és színe miatt is különlegesnek számít. A sáfrányt a Crocus sativus nevű
növény bibéjéből nyerik ki, és kézzel kell szedni, ami időigényes és
munkaigényes feladat. Az első lépés a sáfránytermesztésben a hagymák
ültetése. A hagymák ősztől tavaszig nyugodtan fejlődnek, majd ősszel virágzik
a növény. A virágokat kézzel kell leszedni, majd a bibét ki kell válogatni belőle.
Egy kilogramm sáfrány előállításához nagyjából 150-200 ezer virágot kell
leszedni. Miután leszedték a virágokat és kigyűjtötték belőlük a bibét, azt
követően jön a szárítás folyamata. A bibéknek ki kell szárítódniuk, hogy
megfelelő minőségű sáfrányt kapjunk. Ezután jön a darálás, hogy por formában
lehessen használni a fűszert. A sáfrány sokoldalúan felhasználható a
konyhában. Színezésre, ízesítésre egyaránt használják, és sokféle ételhez
adják hozzá. Jogosan nevezhetjük tehát az egyik legértékesebb és
legkülönlegesebb fűszernek a világon. Összességében tehát elmondható, hogy
bár a sáfrány termesztése és előállítása igen bonyolult folyamat, az
eredménye egy olyan különleges fűszer, amely színével és ízével emeli az
ételek minőségét. Érdemes kipróbálni és belecsempészni az étrendünkbe ezt az
igazi csemegét.