Sáfrány, a világ
egyik legdrágább fűszere, sokan az aranyhoz hasonlítják az árát tekintve. De
miért is olyan drága ez a kis csodamag? Miért kell sok pénzt fizetni érte?
Először is, a sáfrányt kézzel kell szüretelni, mivel a virágok szirmai nagyon
érzékenyek és könnyen sérülnek. Egyetlen virágból csak három szál sáfrány
fonál nyerhető ki, és ezeket is kézzel kell leválasztani. Ez a munka
rendkívül időigényes és fáradságos, ami növeli az árát. Másodszor, a sáfránynak
egyedi íze és illata van, amit nehéz utánozni vagy helyettesíteni más
fűszerekkel. Ezért az emberek hajlandóak több pénzt fizetni érte, hogy
különleges ételeket alkothassanak vele. Harmadszor, a sáfrány egészségügyi
előnyei is hozzájárulnak az árának magas voltához. Számos tanulmány
kimutatta, hogy antioxidáns tulajdonságai vannak, segíthet csökkenteni a
gyulladást és javíthatja az emésztést is. Végül pedig, a sáfrány termesztése
is igen költséges folyamat. A virágokat gondosan kell gondozni, és speciális
körülmények között kell nevelni őket. Ez mind hozzájárul az ár magas
voltához. Összességében tehát nem meglepő, hogy a sáfrány ennyire drága
fűszer. Azonban ha tudjuk értékelni egyedi ízét és egészségügyi előnyeit,
akkor talán megéri befektetni belé egy kis pénzt!