A khaki gyümölcs,
más néven persimmon vagy sárga szilva, egy édes és lédús gyümölcs, amelyet
általában ősztől télig lehet megtalálni a piacon. A khaki gyümölcsöt
általában frissen fogyasztják, de felhasználható lekvár, dzsem vagy
sütemények készítésére is. 1. Első lépés: Válasszunk ki érett khaki
gyümölcsöket, amelyek puhaak és narancssárga vagy piros színűek. Az éretlen
khaki gyümölcs keserű lehet, így fontos figyelni a megfelelő állapotra. 2.
Második lépés: Mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, majd hámozzuk meg és
távolítsuk el a magot. A khaki gyümölcs húsát már ebben az állapotban is
fogyaszthatjuk frissen, vagy felhasználhatjuk más ételekhez. 3. Harmadik
lépés: Ha szeretnénk valamilyen desszertet vagy például smoothie-t készíteni
a khaki gyümölcsből, akkor egyszerűen turmixoljuk össze más hozzávalókkal,
mint például joghurt vagy banán. 4. Negyedik lépés: Ha lekvárt vagy dzsemet
szeretnénk készíteni a khaki gyümölcsből, akkor adjunk hozzá cukrot és
citromlevet is a főzés során. A khaki gyümölcs természetes pektint tartalmaz,
így az előzőek nélkül is sűrűsödhet. 5. Ötödik lépés: Tegyük az elkészített
lekvárt steril üvegekbe és forraljuk le őket vízben pár percig. Ezután
hagyjuk kihűlni és tároljuk hűvös helyen. A khaki gyümölcs nem csak finom és
egészséges, de gazdag C-vitaminban és rostokban is. Érdemes kipróbálni a
sokféle módon történő felhasználását és élvezni az ízét az őszi-téli
hónapokban!