Az étcsokoládé
temperálása egy fontos lépés annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes
legyen. A temperálás olyan folyamat, amely során a csokoládét megfelelő
hőmérsékleten és időtartamban kezeljük, hogy megszüntessük az összetevők
különválását és biztosítsuk a finom, sima felületet. A temperálás lépéseinek
betartása kulcsfontosságú a sikeres végeredmény érdekében. Első lépésként meg
kell olvasztani az étcsokoládét vízfürdő vagy mikrohullámú sütő segítségével.
Fontos, hogy ne legyenek benne darabok, és ne melegítsük túl. Miután teljesen
felolvadt, hagyjuk lehűlni 45-50 fokra. Ezután keverjük állandóan, amíg 32-33
fokra nem hűl le. Ekkor válogassuk vissza az esetlegesen megdermedt
darabokat. Végül emeljük vissza a hőmérsékletet 31-32 fokra, hogy készen
álljon a használatra. Ekkor már lehet formázni, önteni vagy mártogatni a
csokoládét. A temperálásnak köszönhetően a csokoládé szép fényes lesz,
ropogós tapintású és könnyedén elválik az öntött formáról. Így garantáltan
lenyűgözni fogod vendégeidet vagy szeretteidet egy finom csoki desszerttel
vagy édességgel. Tehát ha szeretnél profi szinten csokit készíteni otthon is,
ne feledkezz el a temperálás fontosságáról! Kövesd az egyszerű lépéseket és
élvezd az ízletes eredményt!
