Az eper magja egy
kis, kemény mag, ami az eper belsejében található. Bár sokan nem fogyasztják
el, és egyszerűen kidobják, valójában rengeteg jótékony hatással rendelkezik.
Az eper mag gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, vitaminokban és ásványi
anyagokban. 1. Az eper magok nagyon jó forrásai az omega-3 zsírsavaknak,
amelyek esszenciális zsírsavak, tehát a szervezetünk nem tudja maga
előállítani őket. Ezek az egészséges zsírsavak segítenek a szív- és érrendszer
egészségének fenntartásában, csökkentik a gyulladást a szervezetben, valamint
támogatják az agy egészségét is. 2. Az eper magok tökéletes rostforrások is.
A rostok fontosak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, segítenek
megelőzni a székrekedést, valamint támogatják a jó bélflóra kialakulását is.
3. Az eper magokban található vitaminok és ásványi anyagok is hozzájárulnak
az egészség megőrzéséhez. Például A-, C- és E-vitamin tartalmuk segíthet az
immunrendszer erősítésében, valamint támogatja a bőr és haj egészségét is.
Összességében tehát érdemes lehet az eper magokat nem kidobni, hanem inkább
fogyasztani. Lehet őket például smoothie-ban turmixolva vagy salátába keverve
elfogyasztani. Így nem csak finom ízt adnak az ételeknek, de rengeteg jótékony
hatással is rendelkeznek az egészségünkre.Így érdemes lehet beilleszteni őket
az étrendünkbe és kihasználni minden jótékony hatásukat.