Arborio Rizs

  Az Arborio rizs
egy különleges fajta, amelyet általában risotto készítésére használnak. A
risotto egy olasz étel, amely egy lassú folyamat eredményeként krémes
textúrájú és gazdag ízű fogást eredményez. Az Arborio rizst azért választják
a risotto elkészítéséhez, mert magas keményítő tartalmának köszönhetően
könnyen felszívja a folyadékot, ami hozzájárul a krémes állag kialakulásához.
Emellett a rizsszemek is nagyobbak és gömbölydedebbek más fajtáknál, így jobban
megtartják alakjukat és nem esnek szét a főzés során. Ha szeretnél egy finom
risotto-t elkészíteni Arborio rizzsel, akkor először is fontos megfelelő
mennyiségű alaplevet vagy vizet használnod a rizs főzéséhez. Fontos továbbá,
hogy ne mossuk meg a rizst, mert ezzel elveszítheti keményítő tartalmát, ami
elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez. A következő lépésben forrósítsunk
fel olívaolajat vagy vajat egy lábasban, majd adjuk hozzá az apróra vágott
hagymát és pároljuk üvegesre. Ezt követően adjuk hozzá az Arborio rizst és
pirítsuk meg pár percig, amíg enyhén áttetszővé válik. Ezután kezdjük el
apránként hozzáadni az alaplevet vagy vizet a rizshez, és folyamatosan
keverjük addig, amíg teljesen felszívja a folyadékot. Ismételjük ezt a
folyamatot addig, amíg a rizs megpuhul és eléri a kívánt krémes állagot.
Végül ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal vagy más fűszerekkel, majd
tálaljuk azonnal frissen reszelt parmezánnal megszórva. Az Arborio rizs tehát
ideális választás risotto elkészítéséhez, hiszen könnyen elkészíthető vele
egy krémes és ízletes fogás. Próbáljátok ki ti is otthon!