Az anyatej az
újszülött babák legideálisabb tápláléka, hiszen minden fontos tápanyagot
tartalmaz, amire a csecsemőnek szüksége van a fejlődéshez. Fontos azonban,
hogy megfelelő hőmérsékleten tartsuk az anyatejet, hogy ne sérüljenek meg a
tápanyagok és ne veszítsen minőségéből. Az anyatej legjobb hőmérséklete a
szobahőmérséklet, ami általában 20-25 fok között van. Ha az anyatejet hűtőben
tároltuk, érdemes legalább 30 percig állni hagyni szobahőmérsékleten, mielőtt
a babának adnánk. Így elkerülhetjük az esetleges hideg vagy meleg foltokat az
anyatejben. Fontos figyelembe venni, hogy az anyatejet ne melegítsük
mikrohullámú sütőben vagy forró vízben, mert ezek a módszerek egyenetlenül
melegítik fel az anyatejet, ami károsíthatja annak tápanyagtartalmát. Inkább
tegyük a megfelelő mennyiségű anyatejet egy tálba és helyezzük langyos vízbe
5-10 percre. Amikor melegítjük az anyatejet, mindig ellenőrizzük annak
hőmérsékletét cseppentve egy kis mennyiséget a csuklónkra. Az ideális
hőmérséklet kb. 37 fok, ami testhőmérsékletnek felel meg. Összességében tehát
fontos figyelembe venni az anyatej szobahőmérsékleten történő tárolását és
melegítését, hogy a csecsemő minden fontos tápanyaghoz hozzájuthasson
anélkül, hogy veszítenénk annak minőségéből vagy hatásosságából. Fontos az
egyszerű és biztonságos módszereket választani az anyatej kezelésére, hogy
mindig biztonságban tudjuk gyermekünk egészségét és fejlődését.