A Szotyi egy
egyszerű és könnyen elkészíthető édesség, amely népszerűségét az egyszerű
hozzávalóknak és az egyszerű elkészítési módnak köszönheti. A Szotyi
alapvetően két fő összetevőből áll: kekszből és kakaós porból. Az első lépés
a kekszek összetörése vagy apróra vágása. Ehhez használhatunk sima vagy
kakaós kekszet, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. A
törés során fontos figyelni arra, hogy ne legyenek túl nagy darabok a
kekszekben, mert ez ronthatja az összképet. A második lépés a kakaós por
hozzáadása. Ezt a kekszekhez keverjük, és addig dolgozzuk össze őket, amíg
homogén masszát nem kapunk. Fontos, hogy ne legyen túl száraz vagy túl nedves
a massza, mert ez ronthatja az állagot. Ha elkészült a massza, akkor jöhet a
formázás. A Szotyit általában hengerek formájában készítik el. Ehhez vegyünk
egy kisebb mennyiségű masszát, és formázzuk meg ujjnyi vastagságú hengerré.
Ezután szeleteljük fel kisebb darabokra, és már tálalhatjuk is! A Szotyi
nagyon könnyen variálható édesség, például csokidarabokkal vagy dióval is
lehet gazdagítani az alapreceptet. Ráadásul gyorsan elkészíthető, így ideális
választás lehet vendégvárónak vagy gyors desszertnek is. Összességében a
Szotyi egy egyszerű és finom édesség, amelyet bárki könnyedén elkészíthet
otthon is pár alapanyagból. Próbálja ki Ön is!