Az egyik
legkedveltebb sajtfajta a penészes sajt, amelyet a penészgombák fejlődése
tesz különlegessé. Ezek a gombák hozzájárulnak a sajt ízének és illatának
kialakulásához, valamint bizonyos esetekben a textúrájához is. A penészes
sajtok készítése során az alapanyagként használt tejben található baktériumok
és penészgombák kombinációja felelős az ízükért. A legismertebb penészes
sajtok közé tartozik például a gorgonzola, a camembert vagy a roquefort.
Fontos megemlíteni, hogy a penészes sajtoknak több fajtája van, attól
függően, hogy milyen típusú penészgomba van jelen bennük. A penészes sajtok
elkészítése több lépésből áll. Első lépésként a tejet baktériumokkal oltják
be, majd hozzáadják a penészgombát is. Ezután formákba öntik és érlelik őket
a megfelelő hőmérsékleten és páratartalomban. Az érlelés során alakul ki az
adott sajt jellegzetes íze és aromája. Fontos tudni, hogy bár sokan tartanak
attól, hogy a penész veszélyes lehet az egészségre, valójában ezek a gombák
általában teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre nézve. Azonban ha
valaki allergiás a penészre, érdemes kerülnie ezeket a termékeket. A penészes
sajtok tökéletes választás lehetnek egy ínyencségnek számító fogás részeként
vagy akár egy finom vacsorahoz is. Érdemes kipróbálni őket és felfedezni az
egyedi ízek világát!