A parmezán sajt
egy igazán különleges és ízletes olasz sajtfajta, melyet hagyományos módon
készítenek Észak-Olaszországban, Parmában. A parmezán sajt elkészítése hosszú
folyamat, mely során a tej összes tápanyagtartalmát megőrzik és
koncentrálják. Az első lépés a parmezán sajt készítése során a tehéntej
beszerzése, melyet közvetlenül a gazdaságból szállítanak a sajtüzembe. Ezután
a tejet hőkezelik és hozzáadnak baktériumokat, hogy az erjesztés
megkezdődhessen. Ezáltal kialakul az egyedi íz és szerkezet. A következő
lépésben a sajtolt tejmasszát darabokra vágják és sózzák, majd formába öntik.
A formázott sajtot forró sósvízbe helyezik, ahol további 1-2 hónapot érlelik.
Ebben az időszakban alakul ki a jellegzetes kemény textúra és intenzív íz.
Végül a parmezánt minőségellenőrzés alá vetik, majd megkapja a DOP
(eredetvédelmi védjegy) minősítést, amely biztosítja, hogy valóban eredeti és
minőségi parmezán sajtról van szó. A parmezán sajt sokoldalúan felhasználható:
reszelve tésztákhoz, salátákhoz vagy pizzákhoz, de akár magában is
fogyasztható egy pohár finom olasz bor mellett. Összességében a parmezán sajt
egy igazi csemegének számít az olasz gasztronómiában, melyet érdemes
kipróbálni és élvezni az ízeit.
