A fermentált
zöldségek egyre népszerűbbek az egészséges étrendet követő emberek körében.
De mi is pontosan ez a folyamat, és miért jó nekünk? A fermentálás egy olyan
tartósítási módszer, amely során az élelmiszerben jelen lévő baktériumok és
élesztők által előállított savak segítségével történik az élelmiszer
erjedése. Az erjedés során a zöldségek természetes probiotikumokkal dúsulnak,
amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára. A fermentált zöldségek rendkívül
gazdagok probiotikumokban, amelyek segíthetnek megelőzni a gyomor- és
bélrendszeri problémákat, erősíthetik az immunrendszert, és segíthetnek a
szervezet méregtelenítésében is. Ha szeretnénk kipróbálni a fermentált
zöldségeket otthon, akkor néhány egyszerű lépést kell követnünk. Első
lépésként válasszunk ki friss és minőségi zöldségeket (pl. káposzta, répa,
uborka), majd aprítsuk fel őket vékony szeletekre vagy darabokra. Ezt
követően sózzuk be a zöldségeket, majd hagyjuk állni egy ideig, hogy kiengedjék
a levüket. Miután ezzel megvagyunk, tömörítsük össze a zöldségeket egy
üvegedénybe vagy befőttes üvegbe, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.
Fedjük le laza fedővel vagy gézzel, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten
legalább 3-7 napig. Amikor elkészült a fermentált zöldségünk, tegyük hűtőbe
és fogyasszuk akár mellékfogásként vagy köretként más ételeink mellé.
Összességében elmondható, hogy a fermentált zöldségek könnyen elkészíthetőek
otthon, rendkívül egészségesek és nagyon finomak is lehetnek. Ha még nem
próbáltad ki őket, mindenképpen érdemes beiktatni az étrendedbe!