A fasírt egy olyan
hagyományos magyar étel, amelyet általában darált húsból készítenek. A fasírt
elkészítése során a húst fűszerekkel, zöldségekkel és gyakran zsemlemorzsával
vagy tojással keverik össze, majd kis gombócokká formálják és kiolajozott
serpenyőben sütik ki. A fasírt kiváló fehérjeforrás, és gazdag ásványi
anyagokban is. Azonban fontos figyelembe venni a fasírt kalóriaértékét is,
hiszen a sütés során rengeteg zsiradékot is fel tud szívni a hús. Egy átlagos
fasírt gombóc kb. 200-300 kalóriát tartalmaz, a pontos érték attól függ, hogy
milyen típusú húsból készült és milyen mennyiségű zsiradékot használtunk a
sütéshez. Ha szeretnénk csökkenteni a fasírt kalóriaértékét, érdemes kevesebb
zsiradékot használni a sütés során, esetleg sütőben sütni vagy grillezni a
fasírtot. Emellett érdemes figyelni az adagokra is, és mellé tálalni
salátával vagy zöldségekkel, így egészségesebb és kalóriatartalmú ételt
fogyaszthatunk. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fasírt magas fehérje- és
tápanyagtartalma miatt még mindig jó választás lehet egy kiegyensúlyozott
étrend részeként, ha mértékkel fogyasztjuk. Érdemes azonban figyelni az
elkészítés módjára és az adagokra is.Így élvezhetjük a finom és tápláló
fasírtot anélkül, hogy túlzottan magas kalóriabevitelhez vezetnénk.
