Csokoládé Temperálás

  Ha szereted az
édességeket, valószínűleg már találkoztál azzal a fogalommal, hogy csokoládé
temperálás. De vajon mi is az pontosan? A temperálás lényegében a csokoládé
megfelelő hőmérsékletre való felmelegítése és lehűtése folyamatának neve,
amelynek során a csokoládé kristályainak struktúrája rendezetté válik. Miért
fontos a temperálás? Nos, ha nem temperálsz csokoládét, akkor a végeredménye
fénytelen és porózus lehet, valamint könnyen olvadhat. A megfelelő temperálásnak
köszönhetően pedig szép fényes és ropogós csokoládét kapsz. Lássuk tehát,
hogyan is történik a temperálás lépésről lépésre: 1. Először is válaszd szét
a csokoládét. Használhatsz fehér, tej vagy étcsokit, attól függően, hogy
milyen típusú csokit szeretnél temperálni. 2. ⅔ részét olvaszd fel
vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben. Fontos, hogy ne melegítsd túl a
csokoládét, mert különben elronthatod. 3. Miután felolvadt, keverd össze az
olvasztott csokit a maradék ⅓ reszlet hideg csokival, és keverd állandóan,
amíg teljesen fel nem oldódik. 4. Hagyd kicsit hűlni a csokoládét (kb.
28-29°C-ra), majd melegítsd újra egy kevés meleg vízfürdőben vagy
mikrohullámú sütőben (30-31°C-ra). 5. A csokoládét most készen áll arra, hogy
használni tudd – például formákba önteni vagy díszíteni vele. Reméljük, hogy
ezekkel az egyszerű lépésekkel sikerült érthetően összefoglalni a csokoládé
temperálás fontosságát és folyamatát! Ha követed ezeket az instrukciókat,
garantáltan tökéletesen temperált csokit fogsz kapni minden alkalommal. Jó
sütést és főzést!