Colitis Ulcerosa Tiltott Ételek

  A Colitis Ulcerosa
egy krónikus gyulladásos bélbetegség, melynek során a vastagbél belső falát
érinti. Az étrend fontos szerepet játszik e betegség kezelésében, ugyanis
bizonyos ételek fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. Az alapvető elvek
közé tartozik az irritáló anyagok kerülése, mint például az alkohol, a
koffein vagy a fűszerek. Az élelmiszerek nagy része friss és egészséges
legyen, kerülendő a feldolgozott, zsíros és cukros ételek fogyasztása. Az tiltott
ételek közé tartoznak az olyan rostos zöldségek és gyümölcsök, mint a
káposzta, karalábé vagy almák. Az tejtermékek is problémát okozhatnak, így
jobb kerülni a túlzott tejfogyasztást. A lisztérzékenység is gyakran
előfordul colitis esetén, így a gluténmentes étrend lehet megoldás. Fontos
továbbá az étkezési ritmus betartása és az ételallergiák figyelembevétele. A
sok vizet fogyasszunk napközben és törekedjünk az egészséges táplálkozásra.
Összességében tehát, a Colitis Ulcerosa esetén fontos odafigyelni az étrendre
és kerülni a tiltott ételeket. Ezzel hosszabb távon is enyhíthetjük a
tüneteket és javíthatjuk az életminőséget. Ha bizonytalanok vagyunk az
étkezés terén, mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikussal.