Az avokádó növény
egyike azoknak a növényeknek, amelyek egyre népszerűbbek lettek az egészséges
táplálkozás és étrend részeként. Az avokádó a trópusi területeken őshonos
gyümölcs, amely különleges ízével és tápanyagtartalmával hódította meg az
emberek szívét. Az avokádófa termése, az avokádó egy zsíros gyümölcs, amely
gazdag egészséges zsírokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Sokan úgy tartják, hogy az avokádó segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri
betegségek kialakulásának kockázatát, valamint támogathatja az egészséges bőr
és haj megőrzését. Az avokádó nevelése otthon is lehetséges, bár igényel némi
türelmet és odafigyelést. Első lépésként el kell készíteni a magot: óvatosan
mossuk le, majd fogjuk két ujj között úgy, hogy a vékonyabb vég kerüljön
lefelé. Ezt követően szúrjunk bele négy fogpiszkálót vagy tűt úgy, hogy kb. a
felénél járjunk. Majd helyezzük egy pohár vízbe úgy, hogy csak a mag alsó
felén legyen víz alatt. A magból egy idő múlva megindulnak a gyökerek és a
hajtások. Amikor már legalább 15 cm hosszú a hajtás, akkor ültessük át
tápozással dúsított földbe. Az avokádófa szereti a napfényes helyet, de
vigyázni kell rá, hogy ne legyen túl forró vagy hideg a környezet. Öntözzük
rendszeresen és permetezzük meg időnként. Az avokádó nevelése tehát
lehetőséget ad arra, hogy otthonunkban is élvezhessük ennek az ízletes és
tápláló gyümölcsnek az előnyeit. Ha szeretnénk egészségesebben táplálkozni
vagy csak kedveljük az avokádót, érdemes kipróbálni ezt a spárgának is
nevezett növényt otthonunkban!